Z domova
Bryndzové halušky
Bryndzové halušky sú slovenské národné jedlo. Pripravujú sa zo zemiakov, múky, soli, bryndze a slaniny. Častým doplnkom bryndzových halušiek je pohár kyslého mlieka, alebo žinčice.

Budeme potrebovať :
- 1 kg zemiakov
- 1/4 kg polohrubej múky
- 1/4 kg bryndze
- 1/2 kg slaniny
- téglik kyslej smotany
- soľ
Postup :
Zemiaky si očistíme a nastrúhame. Pridáme štvrť kila polohrubej múky, lyžicu soli a riadne premiešame. Ak sú zemiaky suché, pridáme trochu vody. Sitkom na halušky alebo priamo z lopárika ich nahádžeme do hrnca s vriacou osolenou vodou. Halušky varíme asi 10 minút, až kým nevyplávajú na povrch. Uvarené halušky scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Deci vody z halušiek si odložíme a použijeme ju na zriedenie bryndze. Halušky dáme do misky a jemne ich omastíme výpekom zo slaninky alebo lyžicou oleja, aby sa nezlepili. Bryndzu zmiešame so smotanou, pridáme deci vody z halušiek a riadne premiešame. Následne pridáme halušky a spolu s rozriedenou bryndzou ich premiešame. Slaninu si nakrájame a opečieme.
Dobrú chuť!